Uzmanlar uyardı: Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Yaz tatilinin başlamasıyla birlikte ailelerin tercih ettiği yaz okulları ve spor kamplarına katılacak çocuklarda kalp sağlığına dikkat çekiliyor. Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü’nden Prof. Dr. Cemşit Karakurt, her 1000 canlı doğumdan 10’unda doğuştan kalp hastalığı görüldüğünü ve bunların 3’te 1’inin ciddi kalp sorunları taşıdığını belirtiyor. Erken tanının önemine vurgu yapan Karakurt, “Gebeliğin 18 ile 22’nci haftaları arasında fetüsün kalp değerlendirmesinin yapılması, doğum sonrası izlenecek yol açısından büyük avantaj sağlıyor. Anne karnındaki muayeneler, bebeğin doğum şekline karar verilmesini ve tedavi planının yapılmasını sağlıyor” şeklinde konuştu.

GENÇ YAŞTA KALP KRİZİ OLABİLİR

Prof. Dr. Cemşit Karakurt, son yıllarda küçük yaştaki çocuklarda kalp krizi ve ani kalp durması vakalarının arttığını belirtiyor. Genetik ve genetik olmayan nedenlerle kalp rahatsızlıklarının bu duruma yol açabileceğini vurgulayan Karakurt, “Çocuklarda spor yapmadan önce EKG ve efor testi gibi tetkiklerle kalp değerlendirmesi zorunlu hale gelmiştir” ifadelerini kullanıyor. Ayrıca, pandemi süreciyle birlikte hareketsiz yaşam tarzının çocuklarda kalp hastalıkları için risk oluşturduğunu belirtiyor.

YAZ OKULU ÖNCESİ DOKTORA BAŞVURUN

Yaz aylarında çocukların daha fazla spor yaptığını hatırlatan Prof. Dr. Karakurt, yaz okulları ve spor kamplarına katılacak çocukların aşırı eforun altında yatan kalp sorunlarını tetikleyebileceğini belirtiyor. Bu nedenle ailesinde erken yaşta kalp rahatsızlığı öyküsü olan çocukların spor öncesi mutlaka doktor kontrolünden geçmeleri gerektiğinin altını çiziyor.

ERKEN TANI HAYAT KURTARIR

Prof. Dr. Karakurt, çocuklarda kalp hastalıklarının belirtilerinin sıklıkla göz ardı edildiğini dile getiriyor ve spor aktivitelerine katılacak çocuklarda düzenli kontrol ve takiplerin önemli olduğunu vurguluyor. Ani kalp durmalarının önlenebilir olduğunu belirten Karakurt, zamanında yapılacak tetkikler ve müdahalenin hayati önem taşıdığını söylüyor.

Related Posts

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Psikolog Üyenin İcap Nöbeti Zaferi

Psikolog olan bir hastane çalışanı için ‘icap nöbeti’ davası açan sendika, mahkemeyi kazandı. 

KKKA vakaları aşı konusunu yeniden gündeme getirdi

Yurt genelinde havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırmasına bağlı Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) vakaları görülmeye başlandı.

Tırnak mantarını tedavisi sabır gerektiriyor! Önlemenin yolu bu çoraplardan geçiyor

Tırnak mantarının yayılmasını engellemek için ayakların günlük olarak yıkanması ve çok iyi şekilde kurulanması, evde ortak çorap ve terlik kullanımından kaçınılması, başkalarıyla tırnak bakımı araçlarının paylaşılmaması gerektiğini kaydeden Podolog Muharrem Tosun, tırnak mantarının nedenleri, risk grupları, tedavi yöntemleri ve korunma yolları hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.