Uzmanı uyardı: Z kuşağının görünmeyen sıkıntısı

Psikolog İlayda Kutevu’dan İklim Değişikliği ve Eko-Anksiyete Üzerine Uyarı

Uzm. Klinik Psikolog İlayda Kutevu, iklim değişikliğinin çevre üzerindeki etkilerinin yanı sıra ruh sağlığına da zarar verdiğini belirtti. Kutevu, ‘eko-anksiyete’ kavramını açıklarken, bu kavramın sürekli ve derin kaygıyla karakterize olduğunu vurguladı.

İklim değişikliğinin yol açabileceği belirsizlik, umutsuzluk, suçluluk ve çaresizlik gibi duyguların bireylerde yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirten Uzm. Klinik Psk. Kutevu, afetlerin psikolojik etkilerinin de göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Özellikle sel, kasırga, yangın gibi ekstrem hava olaylarının ardından görülen travma sonrası stres bozukluğu, depresyon ve akut stres bozukluğu gibi sorunların arttığını belirten Kutevu, bu tür olaylardan etkilenen bireylerde maddi kayıpların yanı sıra ciddi psikolojik sorunların da ortaya çıktığını ifade etti.

Uzm. Klinik Psk. Kutevu, çocukların çevresel tehditlere karşı daha hassas olduğunu ve doğanın çocuklar için sadece oyun alanı değil, aynı zamanda güvenlik ve aidiyet duygusunun kaynağı olduğunu belirtti. Bu nedenle, doğanın tehdit altında olması çocuklarda travma etkisi yaratabileceğine dikkat çekti.

İklim krizinin ruh sağlığı üzerindeki etkileriyle başa çıkmak için bireysel çabaların yanı sıra toplumsal dayanışmanın ve sistematik çözümlerin önemli olduğunu vurgulayan Kutevu, eko-anksiyete yaşayan bireylerin güvenilir bilgi kaynaklarına erişebilmesi gerektiğini söyledi.

Doğa ile duygusal bağ kurmanın ruh sağlığını destekleyici bir etken olduğunu belirten Uzm. Klinik Psk. Kutevu, insanın doğayla olan bağının, iklim krizine karşı hem bireysel hem toplumsal düzeyde iyileşmenin anahtarı olduğunu vurguladı.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Psikolog Üyenin İcap Nöbeti Zaferi

Psikolog olan bir hastane çalışanı için ‘icap nöbeti’ davası açan sendika, mahkemeyi kazandı. 

KKKA vakaları aşı konusunu yeniden gündeme getirdi

Yurt genelinde havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırmasına bağlı Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) vakaları görülmeye başlandı.

Tırnak mantarını tedavisi sabır gerektiriyor! Önlemenin yolu bu çoraplardan geçiyor

Tırnak mantarının yayılmasını engellemek için ayakların günlük olarak yıkanması ve çok iyi şekilde kurulanması, evde ortak çorap ve terlik kullanımından kaçınılması, başkalarıyla tırnak bakımı araçlarının paylaşılmaması gerektiğini kaydeden Podolog Muharrem Tosun, tırnak mantarının nedenleri, risk grupları, tedavi yöntemleri ve korunma yolları hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.