Türkiye’de Her 1000 Ölümden 3’ü Astım Kaynaklı!

Astım Hakkında Bilinmesi Gerekenler – Dünya Astım Günü

Astım, akciğer içi hava yollarında sıklıkla mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolunun daralması sonucu ortaya çıkan kronik bir akciğer hastalığıdır ve dünya genelinde 350 milyon kişiyi etkilemektedir. Her yıl 400 binden fazla kişinin ölümü astıma bağlı olarak gerçekleşmektedir. Ülkemizde ise 2023 yılı istatistiklerine göre her 1000 ölümden yaklaşık 3’ü astım nedeniyledir.

Dünya Astım Günü, her yıl Mayıs ayının ilk Salı günü kutlanmakta olup, astım farkındalığına dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu yılın teması “Astımda inhaler tedavi: Ne kadar doğru o kadar etkili” olarak belirlenmiştir.

Astım hastalarının tedavi ve yönetiminde dünya çapında rehberlik sağlayan GINA 2025 yılı için bir tema seçmiş ve bu doğrultuda ülkemizde astım gününde aile hekimlerinden eczacılara kadar geniş bir katılımcı kitlesine astım tedavisi ve inhaler eğitimi hakkında bilgiler verileceği bilgisi paylaşılmıştır.

Astım Belirtileri ve Tedavisi

Astım, tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Hastalığın tanısının doğru konulabilmesi için solunum fonksiyon testleri gibi yöntemlerin kullanılması önemlidir.

Astım tedavisi ile hastalığın kontrol altına alınması ve hastanın yaşam kalitesinin artırılması hedeflenmektedir. Astım tedavisinde düzenli ilaç kullanımı, tetikleyicilerden uzak durulması ve diğer hastalıkların da tedavi edilmesi gerekmektedir.

Astımın Kontrol Altında Tutulması

Astım kontrolü, hastalığın belirtilerinin gündüz ve gece sürekli olmaması, kurtarıcı ilaçlara ihtiyaç duyulmaması ve günlük aktivitelerin aksamaması anlamına gelmektedir. Astım kontrolünü etkileyen faktörler arasında ilaçların doğru şekilde kullanılmaması ve çeşitli tetikleyicilere maruz kalma sayılabilir.

Astım hastalarının kontrol altında tutulabilmesi için tütün ve tütün ürünlerinden uzak durulması, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma gibi faktörlere dikkat edilmesi gerekmektedir.

İnhaler Kullanımının Önemi

Astım ilaçlarının doğru etkili olabilmesi için inhaler yolla verilmesi gerekmektedir. Astım tedavisinde inhaler ilaçların doğru şekilde kullanılması önemlidir.

Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan videolar ile hastalara inhaler cihazlarını doğru şekilde kullanma konusunda rehberlik sağlanmaktadır. Doğru nefes tekniği ile inhaler ilaçların etkili bir şekilde verilmesi sağlanabilir.

Astım Hastaları İçin Öneriler

Astım hastaları için önemli olan ilaçlarını doğru şekilde kullanmaları ve düzenli takip altında olmalarıdır. Astım kontrolü için doktor önerilerine uyulması ve tetikleyici faktörlerden uzak durulması gerekmektedir. Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, astımın kontrol altında tutulmasında önemli rol oynamaktadır.

Astım konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak ve güncel gelişmeleri takip etmek için hastalarımızı aile hekimlerine danışmaya ve eğitim faaliyetlerine katılmaya davet ediyoruz.

Kaynak: BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Psikolog Üyenin İcap Nöbeti Zaferi

Psikolog olan bir hastane çalışanı için ‘icap nöbeti’ davası açan sendika, mahkemeyi kazandı. 

KKKA vakaları aşı konusunu yeniden gündeme getirdi

Yurt genelinde havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırmasına bağlı Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) vakaları görülmeye başlandı.

Tırnak mantarını tedavisi sabır gerektiriyor! Önlemenin yolu bu çoraplardan geçiyor

Tırnak mantarının yayılmasını engellemek için ayakların günlük olarak yıkanması ve çok iyi şekilde kurulanması, evde ortak çorap ve terlik kullanımından kaçınılması, başkalarıyla tırnak bakımı araçlarının paylaşılmaması gerektiğini kaydeden Podolog Muharrem Tosun, tırnak mantarının nedenleri, risk grupları, tedavi yöntemleri ve korunma yolları hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.