Rapor almak işten çıkarma nedeni olur mu?

İşten Çıkarmaya Sebep Olan Rapor Kullanımı

İş hayatında önemli bir konu olan, “sık sık rapor almanın işten çıkarma sebebi olup olmayacağı” çalışanlar arasında merak konusu. Özellikle sağlık sorunları yaşayan çalışanlar rapor aldıklarında işlerini kaybetme endişesi yaşıyor. Ancak bir çalışan ne kadar süre rapor alabilir? İşveren raporu işin aleyhine kullanabilir mi? Bu sorular milyonlarca çalışanın kafasını kurcalıyor.

İş hayatında uzmanlaşmış gazeteci Ahmet Kıvanç, Habertürk’teki köşesinde bu konulara açıklık getirdi.

Hangi Durumlarda İş Akdi Sonlanır?

İş Kanunu’na göre, işverenin sağlık sorunları nedeniyle işçiyi işten çıkarabilmesi için belirli şartlar bulunmaktadır. Çalışanın sürekli olarak işe gelememesi ya da engelli durumda olması işverene iş akdini feshetme hakkı tanımaktadır. İş akdini sonlandırabileceği bir diğer durum ise sık sık rapor kullanımının iş yerinde olumsuz etkiler yaratmasıdır.

Peki, çok sık rapor kullanımından ne anlaşılır? Bir işçinin rapor süresi ihbar süresini 6 hafta aşarsa, işveren iş akdini sonlandırma hakkına sahiptir. Ancak, rapor süresi bu süreyi aşmasa bile işçi işten çıkarılabilir: Özellikle iş ortamında olumsuzluklar ortaya çıkıyorsa…

İhbar Süresine Uymak Zorunda Değiller

İşçinin devamsızlık süresi, işverenin fesih hakkını da etkilemektedir. Örneğin, çalışma süresi 6 aydan az olan bir işçi için rapor günü 8 hafta, 6 aydan 1,5 yıla kadar olan bir işçi için 10 hafta olarak belirlenmiştir. İşveren bu süreleri aştığında ihbar süresini beklemeden iş akdini feshedebilir.

Kıdem Tazminatı Alabilirler

Rapor nedeniyle işten çıkarılan işçi kıdem tazminatı alabilir mi? Evet, işçiler bu durumda kıdem tazminatına hak kazanmaktadır. İş akdinin haksız yere feshedildiğini düşünen işçiler işe iade davası açabilirler. Yargıtay, işten çıkarılan işçinin sık sık rapor kullanımının iş yerinde düzensizlik yarattığını kanıtlayan somut deliller talep etmektedir.

Related Posts

New York Times yazdı: BYD’nin Manisa yatırımı Avrupa’yı tedirgin etti

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD’nin Türkiye’de üretime başlayacak olması, New York Times’a göre Avrupa otomobil pazarında ciddi yankı uyandırdı. ABD’nin önemli gazetelerinden NYT analizinde, Çinli markaların esnek üretim kabiliyetleri ve hızlı …

Dikkat!.. Dolandırıcılar yapay zekayı kullanıyor, ‘Tatil fırsatı’ tuzağı

Azerbaycan’dan Türkiye’ye tatile gelirken dolandırılan Bayramova Natavan, “Linke tıklamıştım. Bizi Türkiye’ye getirmekle ilgili bir öneri yapılmıştı. Buraya vardığımızda bizi kimse karşılamadı. Instagram sayfasında çok büyük bir kitleye sahipti. Ben …

Fed faizi sabit tuttu, altın güne yatay başladı

İsrail-İran gerilimleriyle yükselen altın fiyatları Fed’in faizi sabit tutmasının ardından da sınırlı duruşunu korumaya devam ediyor. Sabah seansında altın güne yatay başladı. Gram altın 4 bin 288 liradan işlem görürken ons altın 3 bin 374 dolar seviyesinde bulunuyor.

Şekerin tadı kaçtı: Emtia piyasasında moraller bozuk fiyatlar dibin dibini gördü!

Son dönemlerde emtia piyasasında tarım grubundaki ürünlerde dalgalı bir seyir görülürken, şeker fiyatlarında uluslararası piyasalarda sert düşüşler görülüyor. Şekerin libre fiyatı, ABD’de faaliyet gösteren emtia borsası Intercontinental Exchange’de 0 …

Asya borsaları pozitif seyrediyor! (16.06.2025)

İsrail ve İran arasında geçen cuma başlayan ve devam eden karşılıklı saldırılar yakından takip edilirken, çatışmaların ne kadar daha süreceğine yönelik belirsizlikler, küresel risk iştahını törpülemeye devam ediyor. Asya borsalarında ise ABD ile Çin …

Türkiye’nin giyim devi iflasın pençesinde

Zara, Lc Waikiki ve De Facto gibi markalar için üretim yapan Keytex Tekstil, konkordato ilan etti.