Özel hastanelerde planlı sezaryen doğum yasaklandı

Sağlık Bakanlığı, Sezaryen Doğumla İlgili Yönetmeliği Güncelledi

Sağlık Bakanlığı, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” programı kapsamında “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’i” güncelledi ve yeni düzenlemelere gitti. Yönetmelik, özellikle “sezaryen doğum” konusunda önemli kararlar içeriyor.

Planlı Sezaryen Doğuma Kısıtlama Getirildi

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte artık özel tıp merkezlerinde tıbbi gerekçe olmadan planlı sezaryen doğum yapılmayacak. Normal doğum tercih eden merkezler için doğum ünitesi şartı getirilirken, ameliyathanesi olmayan merkezlerde doğum ünitesine izin verilmeyecek.

Doğum ünitelerinin giriş çıkışları kontrol edilebilir nitelikte olacak ve ameliyathaneye kolay ulaşılabilir şekilde konumlandırılacak. Doğum salonları en az 16 metrekare olacak, doğuma ilişkin tüm kayıtlar elektronik ortamda tutulacak ve merkezi bir bildirim sistemine entegre edilecek. Uzman doktor sayısı 10 ve üzerinde olan merkezlerde cerrahi müdahale birimi kurulabilecek.

Resmi Gazete’de Yayımlanan Yönetmelik

Resmi Gazete’de yayımlanan maddeye göre, tıp merkezlerinde normal doğum yapılabilmesi için belirli kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Ameliyathanesi olmayan merkezlerde planlı sezaryen doğum yapılamayacak ve doğum ünitesi kurulması zorunlu hale gelecek.

Sivasspor’un Pankartı ve Erdoğan’ın Tepkisi

Sivasspor’un geçtiğimiz haftaki maçında açılan ‘Doğal olan normal doğumdur’ pankartı bazı kesimler tarafından eleştiri almıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bakanlığın normal doğumu teşvik etmesi, sizi niçin bu kadar rahatsız ediyor?” ifadelerini kullanarak konuya açıklık getirdi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Related Posts

Diş sıkma çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığını tehdit ediyor

Çocukların gece diş gıcırdatmasının masum bir alışkanlık değil hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını etkileyen ciddi bir sorunun habercisi olduğunu söyleyen Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, “Diş sıkma tedavi edilmediğinde çocuklarımızın hem fiziksel gelişimini hem de ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

Uzmanlar uyardı: Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Psikolog Üyenin İcap Nöbeti Zaferi

Psikolog olan bir hastane çalışanı için ‘icap nöbeti’ davası açan sendika, mahkemeyi kazandı. 

KKKA vakaları aşı konusunu yeniden gündeme getirdi

Yurt genelinde havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırmasına bağlı Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) vakaları görülmeye başlandı.

Tırnak mantarını tedavisi sabır gerektiriyor! Önlemenin yolu bu çoraplardan geçiyor

Tırnak mantarının yayılmasını engellemek için ayakların günlük olarak yıkanması ve çok iyi şekilde kurulanması, evde ortak çorap ve terlik kullanımından kaçınılması, başkalarıyla tırnak bakımı araçlarının paylaşılmaması gerektiğini kaydeden Podolog Muharrem Tosun, tırnak mantarının nedenleri, risk grupları, tedavi yöntemleri ve korunma yolları hakkında önemli bilgiler paylaştı.